Hoppa till innehåll
Bakgrund vid kronisk sjukdom

Fotvård vid diabetes

Diabetiker kan ofta ha problem med svampinfektioner. Om infektionerna inte behandlas kan de orsaka allvarliga fotproblem.

Särskild vård för diabetesfötter
Om du har diabetes är det oerhört viktigt att du sköter om fötterna, och fotvård ska ingå i din dagliga hygienrutin. Svampinfektioner är vanliga hos diabetiker och om de inte behandlas kan de leda till allvarligare fotproblem.

Fotsvamp – vad du bör känna till:

Livet med diabetes kan ibland upplevas som ett heltidsjobb. Låt inte fotsvamp komplicera situationen. Lär dig mer och ta till dig följande tips om hur du kan förebygga fotsvamp och andra fotproblem.

Diabetiker löper ökad risk att utveckla fotsvamp

Diabetiker löper ökad risk att utveckla fotsvamp. Infektionen kan dock botas med läkemedel mot svamp, som Lamisil.

Fotsvamp orsakar torr, sprucken hud

Fotsvamp orsakar torr, sprucken hud som kan göra diabetiker mottagligare för allvarligare tillstånd, som bakterieinfektioner eller till och med sår.

Klåda och sveda är vanliga symtom

Klåda och sveda är vanliga symtom på fotsvamp. Men vid neuropatier är det lätt att förbise dessa symtom.

Att behandla fotsvamp med fuktkrämer eller puder utan läkemedel är inte att rekommendera

Att behandla fotsvamp med fuktkrämer eller puder utan läkemedel är inte att rekommendera. För att bekämpa infektionen krävs läkemedel mot svamp, som Lamisil.

Om du har diabetes och är bekymrad över en infektion med fotsvamp, bör du rådfråga läkare innan du använder något receptfritt läkemedel mot svamp. Det är särskilt viktigt att du pratar med läkare om du har neuropati, kärlsjukdom eller en fotdeformitet.

Blodsockerkontroll

Fotvård för diabetiker

Diabetiker löper särskild risk att drabbas av cirkulationsproblem, som kan orsaka torr och sprucken hud. Detta gör det lättare för svampen att finna fäste mellan tårna, och därför löper diabetiker ökad risk för fotsvamp.

Diabetes kan också orsaka nervskada och försämra förmågan att upptäcka små hudskador som gör det möjligt för de patogener som orsakar fotsvamp att penetrera huden. Ytliga sensoriska rubbningar gör ofta att det dröjer innan diabetiker märker symtom på fotsvamp.

Därför är det viktigt att diabetiker undersöker fötterna dagligen och går på regelbunden behandling hos en fotterapeut. Fotterapeuter är specialiserade på fotvård och förebyggande av fotsvamp och kan ge hjälp att använda läkemedel på rätt sätt.

Tips om förebyggande fotvård

Det bästa sättet att bekämpa fotsvamp är att förebygga infektionen. Tips för friska och svampfria fötter.

Undersök fötterna, även huden mellan tårna, noga varje dag

Undersök fötterna, även huden mellan tårna, noga varje dag. Använd en spegel eller be någon om hjälp om du inte kan se dina fotsulor. Kontakta läkare om du märker rodnad, sår, svullnad, blåsor, ömma punkter eller något annat ovanligt.

Ha rena bomullsstrumpor

Ha rena bomullsstrumpor och byt dem under dagen om du svettas mycket om fötterna. Använd inte samma skor två dagar i rad, utan låt skorna torka helt däremellan.

Undvik att gå barfota

Undvik att gå barfota, särskilt i gemensamma, fuktiga områden, som duschar eller simhallar.

Produkter för behandling av fot- och hudsvamp